Direkcija za finansije najavila prijave protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalizaciji

13.9.2019. Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Mato Lučić danas je zajedno sa Miodragom Trifkovićem, direktorom Porezne uprave, i Davorom Ninićem, šefom Finansijske inspekcije Porezne uprave, održao konferenciju za novinare na kojoj je upoznao prisutne o trenutnom stanju provođenja fiskalizacije i naglasio da će se od naredne sedmice startati s provođenjem prekršajnih prijava protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalnim sistemima.

Image for news

On je istakao da je do sada fiskalizirano preko 2.700 poreznih obveznika, odnosno 94% i da je ostalo da se prijavi do 200 poreznih obveznika. 

„Također, mi smo konstatovali i da oko 150 poreznih obveznika, oni koji su ušli u sistem, ne prijavljuju dnevni promet. Mi ćemo prema takvima preduzeti zakonom predviđene obaveze i podnijeti prekršajne prijave, a prije svega podnijet ćemo prekršajne mjere onima koji se nisu prijavili u sistem i tih je do 200. Od ponedjeljka krećemo s provođenjem ovog dijela zakona i ići će prekršaji protiv svih onih koji se nisu prijavili, protiv svih onih koji ne dostavljaju i na kraju protiv svih onih koji ne izdaju fiskalne račune kupcima. Obaveza je čak i kupca da uzme račun i da ga ima kod sebe. Namjera nam je da se držimo zakona“, kazao je Lučić dodajući da će se ispraviti i greška u sistemu koja je do sada onemogućavala da određen broj poreznih obveznika izdaje račune na ćiriličnom pismu. 

„To ćemo ubrzo ispraviti i svi oni koji žele da račune izdaju na ćiriličnom pismu mogu se obratiti Poreznoj upravi“, kazao je Lučić. 

Direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da Direkcija i Porezna na ovaj način provode Zakon o fiskalnim sistemima. 

„S obzirom da određen broj poreznih obveznika nije izvršio obavezu, Porezna uprava je dužna da provede i druge mjere, a to su mjere koje se odnose na represiju, koje su zakonom propisane. Mi ćemo biti obavezni da provedemo te mjere i to ćemo učiniti od naredne sedmice. Danas ćemo sačiniti plan tih aktivnosti i inspekcije će krenuti na teren i izdat će prekršajne mjere prvo onima koji nisu izvršili nabavku fiskalnog uređaja, a nakon toga svima onima koji neredovno izdaju fiskalne račune svojim kupcima i onima koji ne šalju dnevne izvještaje Poreznoj upravi putem servera“, kazao je Trifković. 

Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Porezne uprave, još jednom je podsjetio porezne obveznike da se kazne za nepoštovanje Zakona o fiskalnim sistemima kreću od 500 do 15.000 KM i da postoji mogućnost i za zatvaranje objekta na trideset dana. 

„S obzirom da su protekli svi rokovi za inicijalnu fiskalizaciju, a porezni obveznici fiskalizacije su nekoliko puta upozoravani da ispoštuju svoju zakonsku obavezu, Finansijska inspekcija Porezne uprave je spremna i kreće u provođenje represivnih mjera. Kazne za nepoštovanje zakona se kreću od 500 pa sve do 15.000 KM, a također postoji mogućnost i zatvaranja objekta na 30 dana“, kazao je Ninić.