Od 8. marta u Distriktu počinje provođenje Zakona o fiskalnim sistemima

6.3.2019. U Brčko distriktu BiH od 8. marta počinje provođenje aktivnog Zakona o fiskalnim sistemima, kazao je danas Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

Image for news

On je naglasio da se fiskalizacija radi sa dva osnovna cilja, a jedan od njih je smanjenje sive ekonomije. Uvođenjem fiskalizacije Lučić očekuje 30% više prihoda u odnosu na do sada. 

„Fiskalizacija može početi i sve je završeno i na Dan Distrikta, 8. marta, počet će se sa sistemom fiskalizacije. Mi imamo sada zakone, odnosno preko deset pravilnika koji uređuju ovu oblast kako bi sistem bio decidirano određen i kako bi se znalo ko šta radi. Smatramo da ćemo ostvariti ubiranje prihoda za 30% veće nego što je to do sada bilo. Sistem je u Distriktu pravedno napravljen, a imat ćemo i poluge da kontrolisamo promete preko računa. Također, radit ćemo i potrebne edukacije kako bi se otklonile neke nejasnoće, a imat ćemo i otvorene telefonske linije za sve one koji se žele dodatno informisati“, kazao je Lučić. 

Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH, kazao je da će Porezna uprava kao kontrolni organ imati obavezu da prvo izvrši takozvanu inicijalnu fiskalizaciju kod licenciranih proizvođača. 

„Od 8. marta počinjemo s provođenjem aktivnog Zakona o fiskalnim sistemima gdje ćemo uvoditi porezne obveznike u proces fiskalizacije. Porezna uprava će kao kontrolni organ imati obavezu da prvo izvrši takozvanu inicijalnu fiskalizaciju kod licenciranih proizvođača. Sve informacije će se moći dobiti i na sajtu Direkcije za finansije www.df.bdbih.gov.ba i ulaskom na ovu stranicu i klikom na „fiskalizacija“ moći će naći zakon, sve pravilnike i sva druga obavještenja o proizvođačima, njihovim serviserima preko kojih oni stupaju u kontakt i sl. Uređaj koji je namijenjen za određenog poreznog obveznika bit će plombiran sa šest i sedam plombi, zaštitit će se program, a serviser će imati obavezu da taj uređaj instalira kod poreznog obveznika koji će izvršiti i kratku obuku. Porezni obveznik od tog trenutka imat će komunikaciju putem naših teleoperatera i slat će dnevne izvještaje o prometu gotovine što je i najznačajniji dio“, pojasnio je Trifković. 

Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Porezne uprave Brčko distrikta BiH, naglasio je da se raspolaže dovoljnim brojem inspektora koji će odgovoriti svim zahtjevima fiskalizacije. 

„Na bilo koji upućeni zahtjev od strane obveznika osigurat ćemo inspektora koji će otići na teren. Nama je prioritetni cilj da uvedemo sve one koji trebaju da uđu u fiskalni sistem. Nakon toga ćemo izvršiti analizu ko se nije fiskalizovao, odnosno ko nije kupio fiskalnu kasu, predao zahtjev a nakon toga će slijediti sankcije uz propisani zakon. Pored tih kazni sljedeći korak je kontrola prijave, odnosno izdavanje fiskalnih računa. Svaki će porezni obveznik na kraju dana morati poslati dnevni prihod i mi ćemo utvrđivati da li je to stanje realno ili nije“, kazao je Ninić.