Usvojen Budžet Brčko distrikta BiH u iznosu od 243.981.000 konvertibilnih maraka

27.3.2018. Poslanici brčanskog parlamenta kasno noćas usvojili su Budžet Brčko distrikta BiH u iznosu od 243.981.000 konvertibilnih maraka.

Image for news

Ovo je danas u izjavi novinarima potvrdio gradonačelnik Siniša Milić koji je ukazao na činjenicu da je ovogodišnji budžet u odnosu na prethodni s izraženijom razvojnom komponentom, ali da je i dalje opterećen velikim brojem amandmana koje su ovlašteni predlagači uputili na osnovni tekst budžeta.

       „Za kapitalne projekte izdvojili smo 27 miliona konvertibilnih maraka, što je respektabilan iznos. Također, osim redovnih sredstava koja se izdvajaju za podsticaje u privredi i poljoprivredi, izdvojeno je dodatnih 500.000 maraka za projekat podsticanja samozapošljavanja u poljoprivredi koji će se realizovati preko Zavoda za zapošljavanje. Ukoliko se pokaže u praksi kao dobar, vjerujem da ćemo i u narednim godinama izdvojiti više sredstava za te namjene jer ovim podstičemo ostanak mladih ljudi na selu“, istakao je gradonačelnik Milić.

       On je također rekao da je ovim budžetom planirana subvencija zakupnina poslovnih prostora, kako u javnom, tako i u privatnom vlasništvu, kroz plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za nezaposlenost.

       „Važan je i socijalni aspekt ovog budžeta budući da 33 posto ukupnog iznosa ide na socijalna davanja. Povećali smo davanja za tuđu njegu i pomoć. Tu su subvencije i za sve komunalne usluge. Za nabavku opreme  u JP Komunalno Brčko izdvojili smo 1,2 miliona, a tu je grant od 1 milion maraka za rješavanje odlaganja otpada. Kako bismo riješili još jedan komunalni problem, izdvojeno je 300.000 maraka za mobilnu spalionicu“, precizirao je Milić naglasivši da je za grantove i ove godine izdvojeno 33 posto budžeta.

        Po njegovim riječima i dalje se za plate izdvaja oko 30 posto budžetskih sredstava, pošto, kako je  podsjetio „Brčko distrikt BiH u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine finansira sve svoje potrebe, počevši od pravosuđa, zdravstva, školstva, Policije, sve ono što se u ostalim lokalnim zajednicama, finansira iz zajedničke kase“.

      Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji budžet donesen u primjerenom vremenskom okviru, odnosno do 31. marta, kako je to i precizirano zakonom.

       „Smatram da je budžet donesen do 31. marta mnogo bolji od najsjajnijeg budžeta koji bi se eventualno usvojio u septembru. To mi daje za pravo da budem siguran da će realizacija nekih kapitalnih projekata koje planiramo da realizujemo pokazati ispravnost ovakve tvrdnje“, konstatovao je Milić u izjavi medijima, datoj povodom usvajanja Budžeta Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

      On je izrazio očekivanje da će se novi budžet Distrikta donijeti po novom zakonu o budžetu na čijem tekstu se radi.

  „Kako bismo promijenili praksu davanja velikog broja amandmana pripremamo novi zakon o budžetu za koji iskreno vjerujem da će se uskoro naći pred članovima Vlade, a nakon toga i u skupštinskim klupama. Tim zakonom, koji se radi u saradnji s ekspertima međunarodne zajednice i koji je proizvod najbolje prakse iz oblasti budžetiranja, predviđen je programski budžet. To znači da će se moći kandidovati samo oni kapitalni projekti za koje je urađen projekat, kako je to u svim modernim zajednicama. Ustvari, to podrazumijeva listu projekata koji će se finansirati. Također, uvest će se red u raspodjeli grantova“, naglasio je prvi čovjek Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

        On je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je veliki broj amandmana koje su poslanici dostavili na prijedlog budžeta rezultat njihovog prava kao ovlaštenih predlagača amandmana. Po njegovim riječima značajan broj amandmana imat će za rezultat kapitalne projekte, ali je izrazio negodovanje što dio tih amandmana nije ukrupnjen kako bi se finansirali veći projekti.

       Gradonačelnik Milić je rekao da djelimičnu sjenku na usvajanje ovogodišnjeg budžeta  bacaju pojedine izjave da je ovaj budžet usvojen na nestatutaran ili nezakonit, odnosno neposlovnički način, ističući da se on ne želi da upušta u elaboraciju takvih kvalifikacija. 

        „Konačan sud o tome dat će neke druge instance, pošto sam već čuo da postoji mogućnost da se ovaj budžet nađe na apelaciji. Ono što je dobro da sistem i institucije Brčkog funkcionišu. Skupština i Vlada su u obavezi da osiguraju finansiranje svih potreba građana Distrikta, a sudovi su dužni da rade po prijavama onih koji smatraju da je narušeno neko njihovo pravo. To je vladavina prava, koja će se i u ovom slučaju pokazati u najboljem svjetlu“ zaključio je gradonačelnik Milić.