Usvojena konačna rang-lista za dodjelu stipendija studentima

27.11.2019. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na nastavku 71. redovne sjednice Prijedlog Odluke o usvajanju konačne rang-liste studenata Brčko distrikta BiH koji su ostvarili pravo na stipendiju za period od 1. 1. do 30. 9. 2019. godine.

Image for news

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, rekao je da je Vlada i ove godine posebno nagradila učenike generacije kao i učenike koji su tokom srednjoškolskog školovanja imali prosjek 5,00. „Od ostalih kategorija izdvojili smo studente s poteškoćama u razvoju. Ovom odlukom završili smo prvi javni poziv. U predloženom rebalansu proračuna, koji je nedavno usvojen na sjednici Vlade, izdvojili smo dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka za još sto stipendista. U narednom periodu bit će objavljen novi javni poziv kako bismo i ovu proceduru završili i isplatili sredstva do Nove godine. To je ukupno 520.000 KM za stipendije za ovu godinu“, dodao je Osmanović.

Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je da je razlog za izradu pravilnika stupanje na snagu Zakona o fiskalnim sistemima. „Smjernice se najviše odnose na taksiste i na prevoz. Ovim smjernicama predlažemo da svako ko se bavi prevozom taksijem do jednog vozila bude paušalno oporezovan, što predstavlja mjesečno plaćanje poreza, a za sve one koji pružaju usluge u oblasti prevoza, mi predlažemo da nosivost bude do deset tona kada su u pitanju kamioni, a to se odnosi dijelom i na poslove kućne radinosti“, istakao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

Usvojene su i Smjernice za izradu i donošenje odluke o izmjeni Odluke o visini naknade za usluge Sektora za obradu finansijskih izvještaja i licenciranje Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH. Članovi Vlade usvojili su Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije Ostali grantovi pojedincima odobreni Budžetom Brčko distrikta BiH za 2019. godinu u Odjeljenju za obrazovanje. Riječ je o novčanim nagradama za učenike generacije u osnovnim i srednjim školama. Vlada je usvojila i Prijedlog Odluke o usvajanju godišnjeg Programa stručnog usavršavanja za 2019. godinu kao i Prijedlog Odluke o imenovanju kontakt osobe za pružanje pomoći u projektu izrade strategije zaštite životne sredine BiH. Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na Izvještaj o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.