Vlada usvojila izmjene Zakona o budžetu: Privremeno finansiranje do 31. marta

29.6.2017. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na nastavku 16. redovnog zasjedanja izmjene Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH, u dijelu koji se odnosi na odluku o privremenom finansiranju, a koje će izmjenama zakona moći da se obavlja najduže u prva tri mjeseca fiskalne godine, a najkasnije do 31. marta tekuće godine. Glasanju za izmjene zakona nisu prisustvovali članovi koalicije SDS-NDP.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je žaljenje što ove izmjene zakona nisu usvojene jednoglasno te što se nisu mogla čuti argumentovana obrazloženja da ne dođe do spomenutih izmjena zakona. Gradonačelnik Milić i direktor Direkcije za finansije Mato Lučić istakli su da će se ovakvim izmjenama zakona doći do kvalitetnije i transparentnije te brže procedure usvajanja najvažnijeg finansijskog akta Brčko distrikta BiH – budžeta. Zakonom je predviđeno da će se, u slučaju da budžet ne bude donesen do 31. marta, obustaviti sve isplate iz budžeta, uključujući i plate službenika, članova Vlade i poslanika.

 

Članovi Vlade primili su k znanju i Informaciju o realizaciji projekta izgradnje mosta u Krepšiću te bi se, kako je istaknuto, prema predviđenoj dinamici, za 30-ak dana, ukoliko prođu sve skupštinske procedure, moglo početi s gradnjom.

Usvojeni su i akcioni planovi za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, za 2016. godinu.

16_sjednica_gradonacelnik

Na današnjoj sjednici imenovan je predstavnik Brčko distrikta BiH za člana Implementacionog tima za projekat „Pojednostavljenje i unapređenje zapošljavanja u državnu službu“ u sklopu implementacije Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave BiH – reformska oblast upravljanje ljudskim potencijalima, kao i predstavnik za ocjenjivanje ponuda i praćenje projekta na državnom nivou „Baza podataka o saobraćajnim nezgodama u BiH“.

Vlada Brčko distrikta BiH održala je i 16. vanrednu sjednicu, na kojoj je usvojen Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za 2017. godinu – II. dio.

Šef Odjeljenja Pero Gudeljević rekao je da je riječ o utrošku sredstava za manifestaciju „Prvi međunarodni plivački maraton“ i Kulturno-sportsku manifestaciju „Brčansko ljeto – Savski cvijet 2017“. On je naveo da je za plivački maraton izdvojeno 10.000 KM, dok je za tradicionalnu ljetnu manifestaciju „Savski cvijet“ izdvojeno 77.000 KM.