Vlada održala 41. redovnu i 49. vanrednu sjednicu

12.7.2018. Vlada Brčko distrikta BiH povukla je danas na nastavku 41. redovne sjednice Nacrt Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o javnoj imovini Brčko distrikta BiH i donijela zaključak da se dodatne izmjene dostave sa svim potrebnim mišljenjima za narednu sjednicu.

Image for news

Članovi Vlade usvojili su Odluku o kriterijima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1. 1. do 31.12. 2018. godine.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović istakao je da je za ove namjene iz budžetskih sredstava izdvojeno 360.000 KM.

„Stipendije će biti isplaćivane deset mjeseci po 200 KM za redovne studente drugih i starijih godina, kao i učenicima generacije srednjih škola i učenicima koji su imali prosjek 5,00 tokom četverogodišnjeg školovanja. Bitnijih novina u usvojenim odlukama nema osim što je komisija dala prijedlog da porodica koja ima učenike u osnovnoj, srednjoj školi i na fakultetima ima određene benefite“, istakao je Osmanović.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izradu nacrta pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije kao i Smjernice za izradu kodeksa ponašanja zaposlenih u spomenutom Uredu. Vlada je razmatrala i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za maj 2018. godine.

. Usvojen je i Prijedlog odluke o imenovanju člana Koordinacionog odbora na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Prijedlog odluke o imenovanju zamjenika članova Tima za implementaciju projekta PIT, Prijedlog odluke o imenovanju i radu Komisije za fiskalizaciju, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju nadzornog odbora kao i Odluka o davanju saglasnosti za angažovanje šest izvršilaca u Uredu za upravljanje javnom imovinom za obavljanje posebnih poslova.

Vlada Brčko distrikta BiH održala je i 49. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila četvrti dio Programa utroška sredstava u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenju za podršku MZ, NVO i UG.

„Radi se o grantovima za 69 mjesnih zajednica i udruženja, a ukupan izdvojeni iznos za četvrti dio programa je 608.750 KM. Mi u ovoj godini imamo trend povećanja broja grantova, njih ukupno oko 400, a iznos sredstava je 3.700.000 KM“, istakao je Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove. On je dodao da Odjeljenje priprema izmjene zakona koji se tiče ove oblasti.

„Definisat će se oblasti od javnog interesa za Brčko distrikt BiH i nakon toga će uslijediti odluka o budžetskom sufinansiranju i finansiranju i svi grantovi koji se budu dijelili iz  budžeta imat će svoju jasnu namjenu i morat će proći kroz javni poziv i jasno bodovanje, odnosno morat će imati svoju društvenu korist“, zaključio je Blažić.