Vlada održala nastavak 38. redovne i 48. vanrednu sjednicu

14.6.2018. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjem nastavku 38. redovne sjednice odobrila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.

Image for news
Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, kazao je da je današnji odobreni zakon preduvjet za uvođenje fiskalnih kasa na području Distrikta.
 
„Došlo je vrijeme da moramo imati zakon u primjeni od 1. 1. 2019. godine i tako će vjerovatno i biti. Entiteti te zakone imaju i provode, a danas je zaista i na Vladi stvorena dobra pretpostavka da se zakon razmatra u Skupštini koji će vjerovatno proći. Taj zakon nama treba i on određuje odnose na tržištu pravednije, plaćanje poreznih obaveza i to je dobar instrument za upravljanje naplatom poreza u skladu sa zakonima koji postoje“, kazao je Lučić.
 
Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za april 2018. godine.
 
Ostvareni prihod u ovoj godini za april mjesec iznosi 17.725.055,16 KM dok je rashod 14.191.907,51 KM.
 
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog odluke o kriterijima za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrirati na nivou lokalne zajednice za 2018. godinu.
 
Jelena Nikić-Damjanović, šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, kazala je da je za ovu namjenu odobren iznos od 250 hiljada maraka.
 
„Odobreni iznos je 250 hiljada maraka i ovaj program podrazumijeva stambeno zbrinjavanje najugroženijih kategorija stanovništva iz perioda 1991–1996. godine, onih koji žele ovdje da se trajno integriraju. Oni moraju da ispune sve preduvjete, a osnovni uvjeti su da moraju imati, bez obzira na trenutni pravni status, rješenje o statusu raseljenog lica ili izbjeglice iz tog vremena, moraju imati u vlasništvu građevinsku parcelu na kojoj su započeli stambenu izgradnju i na području BiH ne mogu imati drugu stambenu jedinicu. Kada Vlada usvoji mi ćemo raspisati javni poziv“, kazala je Nikić-Damjanović.
 
Vlada je danas usvojila i Izvještaj o radu Inspektorata za period I-III mjesec 2018. godine, Prijedlog odluke o imenovanju člana komisije za odabir korisnika donacijskih sredstava za stambeno zbrinjavanje Roma u 2018. godini kao i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt zakona o određivanju tijela odgovornih za implementaciju protokola o upravljanju nanosom uz okvirni sporazum za sliv rijeke Save.
 
Vlada je na sjednici primila k znanju Informaciju na zahtjev poslanika Admira Mujkanovića u vezi sa nesretnim slučajem udara struje zaposlenog u Domu za stare „Huskić“.
 
Vlada je danas razmatrala i informaciju u predmetu zaštićenog svjedoka broj 854/2017 UN Komiteta protiv torture, te je zaključeno da se informacija proslijedi i Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH.
 
Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i Informaciju u vezi s projektom „Sanacija i rekonstrukcija nasipa i uređenje korita rijeka Tinje, Teke i Lomnice“, te zatražila detaljnije informacije o projektu s naglaskom da se proces pod hitno ubrza kako bi se konačno riješili problemi mještana koji žive ili imaju imanja u blizini navedenih rijeka.
 
Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila Smjernice za izradu nacrta odluke o visini naknade za usluge sektora za obradu finansijskih izvještaja i licenciranje Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.
 
Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i 48. vanrednu sjednicu na kojoj je jednoglasno izglasana Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH koja se prosljeđuje Skupštini Brčko distrikta BiH.